sobota, 8 października 2016

Do czego czarodziejowi potrzebne jest zielarstwo?

Jak się nie raz okazuje, ogrodnicza żyłka może się czarodziejowi bardzo przydać. W ogrodzie bowiem rośnie wiele składników magicznych eliksirów i niejedno lekarstwo na przeróżne dolegliwości mniej lub bardziej naturalnego pochodzenia, od trądziku począwszy, a na ukąszeniu węża i petryfikacji skończywszy. Niektóre zioła mogą nawet chronić przed zaprawionymi magią poczynaniami nieprzyjaciół, cały zaś sekret tkwi w tym, by wiedzieć, na co która roślina pomaga, jakiej wymaga pielęgnacji i kiedy nadaje się do zbioru. I tym właśnie zajmuje się zielarstwo..


Kilka czynników na które warto zwrócić uwagę w tej dziedzinie:


  •   Część rośliny, którą chcemy uzyskać podczas zbioru,
  •   Pora roku, miesiąc, dzień i godzina, o ile pora roku i miesiąc wydają się oczywiste ze względu na dojrzałość owoców, to dzień i godzina mogą wydawać nieuzasadnione, tymczasem zbiory (podobnie jak siew i sadzenie) związane są z fazami księżyca i naturalnym cyklem roślin – niewiele różni się to między istotami żywymi, wszak podobnie zachowują się ludzie i zwierzęta – faza cyklu księżyca może być szczególnie istotna w przypadku gdy zbieraczem jest czarownica, natomiast jej strój ma raczej znikome znaczenie w przypadku tradycyjnego zastosowania magicznych ziół i grzybów,
  •   Godzina związana jest nie tylko z magicznymi właściwościami rośliny, ale z zawartością substancji posiadających moc, w tym olejków eterycznych lub barwników,
  •   Niektóre rośliny należy zbierać rano, gdy jeszcze nie utraciły ich w wyniku działania promieni słonecznych, inne popołudniu, gdy soki lub barwniki są najbardziej skumulowane dzięki słońcu i światłu.
Kiedy zbierać zioła i rośliny?
Zbiór ziół i roślin przeprowadza się w czasie suchym i ciepłym, ponieważ rośliny zmoczone deszczem tracą swoje zalety. Najlepiej zbierać je przed południem lub wieczorem – ta pora najbardziej im odpowiada.

Jak suszyć zioła i rośliny?
Zioła i rośliny najlepiej suszyć, w miejscu zacienionym i przewiewnym. Można je suszyć przez rok. Przechowywać w woreczkach, by nie zwilgotniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS
x x x x x x x.